• Wat is Grappa?

    Wat is “Grappa” ? Grappa is een Italiaanse alcoholische drank die men enkel verkrijgt door most van druiven te destilleren. Wat is de most van druiven? Most van druiven is wat men overhoudt van druiven nadat er wijn van is gemaakt, dus enkel de droge pulp van de druiven (schil, pitjes, uitgeperst vruchtvlees). Kan men grappa […]

    Lees meer
  • Metodo Classico

    De Metodo Classico of méthode traditionnelle wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. Ze heeft tot doel een gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden, waardoor deze mousserend wordt. Daartoe worden verschillende wijnen tot een proto-champagne geassembleerd (de coupage). Vervolgens wordt deze proto-mousserende wijn op fles getrokken en wordt aan […]

    Lees meer
  • Biologische versus biodynamische wijnen

    Biologische en biodynamische wijnen zijn niet langer uit ons leven weg te denken. Steeds meer wijndomeinen schakelen over op biologische of biodynamische wijnbouw, supermarkten bieden biowijnen aan, zelfs toprestaurants pakken ermee uit. Maar welk verschil is er nu tussen “bio” en “biodynamisch”? En hoe natuurlijk zijn die wijnen eigenlijk? In de jaren 1960 brak de […]

    Lees meer
  • Pisoni: Biodynamische wijnen van Trentino

    Biodynamische wijnen van Trentino… producten gemaakt volgens de wetten van de natuur. Bij Pisoni zijn ze van mening dat er niets wordt bereikt door middel van geweld tegen de vitale krachten van de natuur. Dit is de reden waarom ze op hun plantages in de Valle dei Laghi altijd de principes van biodynamica hebben toegepast, die erin bestaan de maankalender te […]

    Lees meer